Låntagarkreditbetyg

En låntagarkreditbetyg är en bedömning av en individs eller ett företags kreditvärdighet och förmåga att betala tillbaka lån.

Vad är låntagarkreditbetyg?

Ett låntagarkreditbetyg är en bedömning av en individuals eller ett företags kreditvärdighet och förmåga att betala tillbaka lån. När en person eller ett företag ansöker om ett lån, vill banken eller långivaren veta om låntagaren är tillförlitlig och kommer att betala tillbaka lånet i tid. För att göra denna bedömning använder banken eller långivaren sig av ett låntagarkreditbetyg.

Hur fungerar låntagarkreditbetyg?

För att skapa ett låntagarkreditbetyg, analyserar lånekreditföretag och kreditvärderingsinstitut en rad faktorer. De tittar på låntagarens inkomst, tidigare lån och skuldsättning, betalningshistorik, anställningshistorik och annan relevant information. Denna information sammanställs och betygsätts för att bestämma låntagarens kreditvärdighet. Låntagare med en hög kreditvärdighet anses vara mindre riskabla och har därför större chans att få lån till lägre ränta. Å andra sidan kan låntagare med en lägre kreditvärdighet få svårare att få lån eller får betala högre ränta.